top of page

Polityka prywatności strony rodo.pl

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług oferowanych przez serwis internetowy rodo.pl (dalej: Serwis).

Administratorem danych osobowych zawartych w Serwisie jest:

RODO.PL Sp. z o.o. Sp.k., Sianowska 4a, 60-431 Poznań,

tel. 61 843 25 90, e-mail: info@rodo.pl, www.rodo.pl

Inspektorem ochrony danych osobowych (IOD) jest Cezary Sadowski, adres e-mail: iod@rodo.pl

W trosce o bezpieczeństwo powierzonych danych osobowych ADO działa w oparciu o wewnętrzne procedury i zalecenia, zgodne z odpowiednimi aktami prawnymi w zakresie ochrony danych osobowych, a w szczególności z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46 WE.

Jako Administrator danych dokładamy szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewniamy, iż dane osobowe są:

  • przetwarzane zgodnie z prawem;

  • zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami;

  • merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane;

  • przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.

W ramach naszego serwisu informację o użytkownikach i ich zachowaniach gromadzimy w następujący sposób:

- poprzez dobrowolnie wprowadzenie informacji w formularzach, w celu:

  • udzielania odpowiedzi na zapytania użytkowników kierowane przy użyciu formularza kontaktowego na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO,

  • w celu nawiązania współpracy na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO,

  • w celu przesyłania informacji dotyczących produktów i usług oferowanych przez ADO na wskazany adres poczty elektronicznej, jeżeli użytkownik wyraził na to zgodę, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Zgodę można wycofać poprzez kliknięcie odpowiedniego linku w otrzymanej wiadomości lub wysłane takiego zgłoszenia na adres e-mail ADO,

  • realizacji uzasadnionego interesu ADO w szczególnych przypadkach na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f RODO np. windykacji.

-poprzez gromadzenie plików “cookies”.

Przy pierwszej wizycie w serwisie użytkownik informowany jest o używaniu plików cookies. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKO użytkownik wyraża zgodę na stosowanie plików cookies na stronie internetowej. Użytkownik może w każdym czasie zmienić ustawienia plików cookies klikając w przycisk znajdujący się po lewe stronie.

Cookies niezbędne do działania witryny można zmienić  zmieniając ustawienia przeglądarki, przy czym należy mieć na uwadze, że zmiana ustawień może spowodować nieprawidłowe funkcjonowanie witryny.

Wyłączenie niektórych plików cookie może spowodować błędne działanie strony oraz brak dostępu do niektórych funkcji.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej użytkownika.

Użytkownicy, którzy po zapoznaniu się z informacjami dostępnymi w serwisie, nie chcą żeby pliki cookies pozostały zachowane w przeglądarce internetowej urządzenia, powinni usunąć je ze swojej przeglądarki po zakończeniu wizyty w Internetowym serwisie informacyjnym.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików „cookies”:

  • pliki niezbędne - Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

  • pliki analityczne -Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

  • pliki funkcjonalne -Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

W ramach serwisu funkcjonują następujące pliki cookies podmiotów trzecich:

Linkedln

Na naszej stronie internetowej zintegrowane są wtyczki sieci społecznościowej Linkedln. Linkedln to internetowa sieć społecznościowa, która umożliwia użytkownikom łączenie się z istniejącymi kontaktami biznesowymi i nawiązywanie nowych kontaktów biznesowych. W tym celu wykorzystywane są pliki firmy LinkedIn Corporation, 2029 Stierlin Court Mountain View, CA 94043, Stany Zjednoczone Ameryki. Dla spraw związanych z ochroną danych poza Stanami Zjednoczonymi jest właściwy LinkedIn Ireland, zagadnienia związane z polityką prywatności (po ang. „Privacy Policy Issues"), Wilton Plaza, Wilton Place, Dublin 2, Irlandia.

Klikając przycisk udostępnij 

Więcej na temat przetwarzania danych przez Linkedln: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy. Wytyczna dotycząca pliku cookie jest dostępna na stronie https://www.linkedin.com/legal/cookie-policy.

Facebook

W serwisie używane są wtyczki, przyciski i inne narzędzia społecznościowe, udostępniane przez serwis społecznościowy Facebook.

Wyświetlając stronę internetową zawierającą wtyczkę Facebooka, Twoja przeglądarka przesyła do administratora tego serwisu społecznościowego informację o odwiedzinach.

Ponieważ wtyczka jest fragmentem serwisu społecznościowego wbudowanym w moją stronę, przeglądarka wysyła informację o żądaniu pobrania zawartości danego serwisu społecznościowego.

Wtyczki gromadzą pewne informacje na Twój temat, takie jak identyfikator użytkownika, odwiedzana witryna, data i godzina oraz inne informacje dotyczące przeglądarki internetowej.

Facebook wykorzystuje część tych informacji, aby personalizować warunki oglądania mojej strony. Na przykład, gdy odwiedzasz stronę z przyciskiem „Lubię to”, administrator serwisu społecznościowego potrzebuje informacji, kim jesteś, aby pokazać Ci, którzy z Twoich znajomych również lubią moją stronę.

Informacje gromadzone przez Facebooka mogą być również wykorzystywane przez Facebooka w ich własnych celach, takich jak np. doskonalenie własnych produktów, tworzenie profili użytkowników, analiza i optymalizacja własnych działań, targetowanie reklam.

Facebook gromadzi i przekazuje informacje nawet wtedy, gdy przeglądasz moją stroną nie będąc zalogowanym do swojego konta w serwisie społecznościowym. Wtedy jednak przeglądarka wysyła bardziej ograniczony zestaw informacji.

Jeśli zalogowałeś się do Facebooka, to administrator serwisu będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na mojej stronie do Twojego profilu w serwisie społecznościowym.

Jeśli nie chcesz, aby Facebook przyporządkowywał dane zebrane w trakcie odwiedzin na mojej stronie internetowej bezpośrednio Twojemu profilowi w serwisie społecznościowym, to przed wizytą na mojej stronie musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na stronie wtyczek stosując odpowiednie rozszerzenia dla Twojej przeglądarki, np. blokowanie skryptów.

Ponadto, korzystanie z niektórych wtyczek może wiązać się z publikowaniem określonych informacji w ramach Twoich profili społecznościowych. Przykładowo, informacje o kliknięciach w przycisk „Lubię to” mogą być dostępne na Twojej osi czasu na Facebooku.

 

Oczywiście, jeżeli udostępniasz jakieś treści w swoich social media z wykorzystaniem wtyczek osadzonych na mojej stronie, to udostępnienie to w sposób naturalny będzie widoczne w Twoim profilu.

Jeżeli chodzi o szczegóły związane z przetwarzaniem przez Facebooka informacji gromadzonych przez wtyczki, w szczególności o cel i zakres gromadzenia danych oraz ich dalsze przetwarzanie i wykorzystanie przez Facebooka, jak również możliwość kontaktu oraz Twoje prawa w tym zakresie i możliwość dokonania ustawień zapewniających ochronę Twojej prywatności, wszystko znajdziesz w polityce prywatności Facebooka.

 

YouTube

W serwisie znajdują się wbudowane widgety YouTube, które umożliwiają bezpośrednie odtwarzanie filmów z YouTube bez konieczności opuszczania strony. Te widgety są dostarczane przez Google LLC.

Filmy są osadzone w trybie, który chroni Twoją prywatność. Zgodnie z udostępnionymi przez YouTube informacjami, oznacza to brak zapisywania plików cookies na Twoim urządzeniu i brak gromadzenia przez Google jakichkolwiek danych o Tobie, dopóki nie uruchomisz wideo.

Start wideo skutkuje zapisaniem przez YouTube cookies na Twoim urządzeniu oraz zgłoszeniem, że film został uruchomiony z mojej strony, niezależnie od posiadania konta Google lub bycia zalogowanym. Gdy jesteś zalogowany do swojego konta Google, ten dostawca usług może bezpośrednio powiązać odwiedziny mojej strony z Twoim profilem. Google opisuje cele i zakres zbierania danych, ich przetwarzanie i użycie, jak również Twoje prawa i opcje dotyczące ochrony prywatności w swojej polityce prywatności.

Aby uniknąć bezpośredniego przypisywania przez Google danych zebranych podczas oglądania filmów do Twojego profilu, powinieneś się wylogować przed odtworzeniem wideo. Możesz także zapobiec ładowaniu wtyczek na stronie, używając odpowiednich rozszerzeń przeglądarki, na przykład blokując skrypty.

Dane zbierane przez pliki cookies w związku z filmami YouTube na mojej stronie są wykorzystywane przez Google

w celu zapewnienia prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania widgetu, analizy i optymalizacji w zakresie świadczonych przez YouTube usług, jak również w celach personalizacji i reklamy.

Pamiętaj, że odtwarzając nagrania dostępne w serwisie YouTube, korzystasz z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Google LLC. Google LLC jest samodzielnym, niezależnym ode mnie podmiotem świadczącym na Twoją rzecz usługi drogą elektroniczną. Szczegółów w zakresie zasad korzystania z YouTube, w tym ochrony prywatności, możesz szukać w dokumentach udostępnianych bezpośrednio przez YouTube:

Twitter

Poprzez wtyczkę „Twitter“, usługę mikroblogowania amerykańskiego przedsiębiorstwa Twitter, Inc. (795 Folsom St., Suite 600, San Francisco, CA 94107), Państwa przeglądarka nawiązuje bezpośrednie połączenie z serwerami Twittera i wczytuje przycisk z tej strony internetowej. Wtyczkę Twitter można znaleźć na dole udostępnionego wpisu  pod każdym postem. W związku z tym Twitter otrzymuje informacje o odwiedzinach konkretnego portalu. Nawet jeśli nie są Państwo zalogowani, Twitter w razie potrzeby może pobierać i gromadzić dane użytkowania. Warunkiem dla dokonania tego jest aktywacja przycisku Twitter poprzez kliknięcie go na stronie. W dalszej kolejności, poprzez otwarte okno dialogowe Twitter, mogą Państwo utworzyć tzw. tweeta, a następnie udostępnić go. Informacje te zostaną wyświetlone w Państwa profilu użytkownika portalu Twitter. Więcej informacji na temat pobierania, analizy i przetwarzania danych przez portal Twitter, jak również przysługujących Państwu praw z tym związanych, znajdują się w Polityce prywatności portalu Twitter: https://twitter.com/privacy?lang=pl.

Google Maps

Ta strona korzysta z usługi map Google Maps za pośrednictwem interfejsu API. Usługodawca to Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA.

Aby korzystać z funkcji Google Maps, konieczne jest zapisanie Twojego adresu IP. Informacje te są zazwyczaj przekazywane na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam zapisywane. Usługodawca tej strony nie ma wpływu na ten transfer danych.

Korzystanie z Google Maps leży w interesie atrakcyjnej prezentacji naszych ofert online i łatwego wyszukiwania miejsc, które wskazaliśmy na stronie internetowej. Stanowi to uzasadniony interes w rozumieniu art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

Więcej informacji na temat postępowania z danymi użytkowników znajdziesz w polityce prywatności Google na stronie: https://www.google.de/intl/de/policies/privacy/.

 

Postanowienia dotyczące ochrony danych w zakresie dostawcy strony internetowej WIX.com

Nasza strona internetowa postawiona jest na serwerach WIX.com, więc Państwa dane będą przetwarzane poza obszarem EOG.

WIX.com deklaruje spełnianie wszystkich wymogów dotyczących przetwarzania danych poza obszarem EOG. Przekazanie danych odbywa się na podstawie zaktualizowanej po wyroku tzw. "Schrems II" umowy.
Pełna informacja na temat przetwarzania danych przez wix https://support.wix.com/en/article/general-data-protection-regulation-gdpr

Odbiorcy danych:

Odbiorcami danych osobowych mogą być organy, instytucje oraz podmioty uprawnione na mocy przepisów prawa, a także podmioty świadczące usługi na rzecz ADO (np. obsługa prawna, IT, marketingowa, księgowa oraz inne podmioty uczestniczące w realizacji zamówionej usługi.

Do przetwarzanych przez ADO danych przysługuje wgląd użytkownikowi Serwisu, który je przekazał. Użytkownik ma również prawo do modyfikacji tych danych, przenoszenia, żądania ich usunięcia oraz ograniczenia lub zaprzestania przetwarzania swoich danych osobowych w dowolnym momencie. W dowolnym momencie użytkownik może również żądać usunięcia swoich danych osobowych z serwisu.

W celu wykonania swoich praw wskazanych powyżej użytkownik Serwisu powinien skontaktować się z ADO korzystając z tego samego adresu email lub numeru telefonu przekazanego do Serwisu, kontaktując się na adres e-mail ADO.

Każdy użytkownik serwisu może wnieść skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych, które działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez Serwis. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się uważnie zapoznać.

ADO zastrzega sobie prawo do zmiany w polityce prywatności serwisu, co może zostać spowodowane przez rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój Serwisu. O wszelkich zmianach będziemy informować użytkowników w sposób widoczny i zrozumiały.

bottom of page